zondag 13 februari 2011

Groenten, fruit en boeken

Sinds een paar dagen is op de website van Bibliotheek Leeuwarden een virtuele leesclub in de lucht, genaamd De Boekendeler.
Een aantal medewerkers van de bibliotheek deelt wekelijks de boeken van hun voorkeur met de bezoekers van de website. Deze kunnen hierop reageren in het forum, waardoor er discussies over het gelezen boek kunnen ontstaan. We hopen hiermee tegemoet te komen aan de wens van veel lezers om met anderen over hun leeservaringen te kunnen praten.

Tijdens het voorbereidingsproces van De Boekendeler zijn er twee boeken besproken door collega's die uiteindelijk niet deel gaan nemen aan het vaste team.
Omdat we het erg jammer vonden om hun besprekingen niet op te nemen, hebben we deze geplaatst onder het kopje van de denkbeeldige figuur Boekendeler.
Als avatar voor deze figuur heeft collega Maartje een afbeelding van De Bibliothecaris van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Arcimboldo uitgezocht.


Arcimboldo leefde van ca. 1527 tot 1593. Hij werd vooral beroemd door zijn portretten, die hij samenstelde uit allerlei voorwerpen, zoals groenten, fruit, bloemen en boeken.
Hij heeft onder andere in Praag aan het Habsburgse hof gewerkt, niet alleen als schilder, maar ook als architect, ontwerper van bizarre kostuums en decors, en als organisator van grote festiviteiten en toernooien.
Zijn schilderijen zijn excentriek, maar soms ook komisch, zoals het portret van Rudolf II van Habsburg.

Wie meer wil zien van het werk van Arcimboldo kan in de bibliotheek terecht voor boeken, maar ook op de Web Gallery of Art is heel veel werk van deze bijzondere kunstenaar te zien.

2 opmerkingen:

  1. De Boekendeler was ik al tegengekomen: ziet er heel mooi uit! Jullie timmeren goed aan de weg.
    Ook het plaatje van de bibliothecaris was bekend, maar de andere afbeeldingen van deze kunstenaar niet. Het zijn allemaal optische illusies, heel kunstig.
    Jouw blog is goed voor mijn algemene ontwikkeling..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben net lid geworden van de boekendeler. Misschien willen ze wel eens een bespreking wijden aan mijn roman Brandsporen ... http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/brandsporen/1001004006590311/index.html

    BeantwoordenVerwijderen