dinsdag 19 juli 2011

Anna Maria van Schurman


Om nog even terug te komen op de sekte van de Labadisten: één van de meest vooraanstaande vrouwen van die tijd, Anna Maria van Schurman, had zich in 1669 aangesloten bij de Labadisten. Zo kwam zij ook in Wieuwerd terecht, waar zij in 1678 is overleden op 70-jarige leeftijd.

Wie was Anna Maria van Schurman? Zij is geboren in Keulen in 1607 en ze was de hoogbegaafde dochter van naar Duitsland uitgeweken welgestelde Antwerpse calvinisten. De familie verhuisde in 1615 naar Utrecht. Anna Maria blijkt een wonderkind te zijn. Ze is goed in tekenen, boetseren, papierknipkunst en ze schrijft gedichten. Samen met haar broertjes krijgt ze les van haar vader in diverse talen, aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde en theologie. Het gezin verhuist in 1623 naar Franeker, waar haar broers gaan studeren aan de universiteit. Als de vader sterft, gaat het gezin terug naar Utrecht in 1626.

Anna Maria is nog steeds bezig met de studies van verschillende talen. Helaas mogen vrouwen in die tijd niet aan de universiteit studeren. Anna Maria is het hier niet mee eens, zij vindt dat vrouwen bij uitstek geschikt zijn om zich met wetenschap bezig te houden. De wetenschapsbeoefening is in haar ogen vooral bedoeld om tot een beter begrip van de Bijbel te komen.

Dankzij haar Utrechtse buurman Gijsbert Voetius, mag zij als eerste vrouw in Nederland colleges volgen aan de universiteit. Niet gewoon tussen de andere studenten, maar afgeschermd in een aparte loge achter een gordijn. Zij volgde op deze manier colleges in de theologie, letterkunde en geneeskunde.
Door haar geleerdheid kwam zij in aanraking met de hoogste kringen. Zij voerde briefwisselingen met Revius, Barlaeus en Constantijn Huygens.

Zij bleef ongehuwd, maar dat was dankzij het familiefortuin geen probleem. Later trok zij zich wat terug om voor oude familieleden te zorgen. Op latere leeftijd raakte zij in de ban van de godsdienstige denkbeelden van Jean de Labadie, predikant uit Geneve. Hij wil terug naar een zuivere beleving van het geloof en bewerkstelligt daarom een afscheiding van de kerk in een aparte geloofsgemeenschap: de Labadisten. Anna Maria sluit zich hierbij aan en komt zo uiteindelijk terecht in Wieuwerd waar de sekte onderdak had gevonden in Waltastate. Zij sterft op 14 mei 1878 en is in alle eenvoud begraven op het kerkhof van Wieuwerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten