maandag 18 juli 2011

Een virtuele fietstocht

Terwijl de regen tegen de ramen slaat, zit ik over de fietskaart van Friesland gebogen. Tot nu toe kwam er niet veel van fietstochtjes deze zomer, maar ik hoop toch binnenkort één van mijn favoriete routes vlakbij huis te kunnen fietsen. Deze route gaat voor een groot deel over (tamelijk nieuwe) fietspaden langs de Bolswarder Trekvaart. Je kunt hier heerlijk rustig fietsen, weinig mensen hebben deze paadjes kennelijk ontdekt.

We gaan de stad uit en via Deinum naar het wat achteraf gelegen kleine dorpje Blessum. Bij het oude kerkje staat een picknicktafel en gastvrije Blessumers zetten hier zomers voor vermoeide fietsers een grote mand met potten koffie en heet water voor thee neer. Suiker en melk, theezakjes, een spaarpotje voor een vrijwillige bijdrage en een gastenboekje, aan alles is gedacht. Wij zijn zo vroeg op de route nog helemaal niet moe, maar we kunnen de verleiding niet weerstaan om hier even van het weidse landschap te genieten.

Langs de meanderende trekvaart gaat het nu een heel eind. Aan alle kanten frisse groene weilanden, in de verte overal kleine kerktorentjes. In het dorp Baard is enige watersport te bespeuren, zeilbootjes liggen bij de brug. In café/dorpshuis It Skipperke, kunnen we weer even pauzeren op het terras aan het water. Het zit hier zo heerlijk, dat we eigenlijk niet meer verder willen.

Maar als we nog even een stukje doorfietsen, kunnen we een kijkje nemen in Wieuwerd, het dorp dat een wel heel bijzondere toeristische attractie te bieden heeft.

Met die attractie wachten we echter nog even, want we gaan eerst lunchen op het terras bij Café Wiuwert. In alle rust, alleen een paar elfstedenfietsers zijn neergestreken in het stille dorp.
Na de tosti en de gehaktbal begeven wij ons naar de hervormde kerk daar vlakbij. In de grafkelder onder de kerk zijn namelijk een aantal eeuwenoude mummies te bezichtigen. Een ietwat luguber, maar wel fascinerend einddoel van de fietstocht.

De kisten werden door timmerlieden bij toeval ontdekt in 1765, mummificatie was op natuurlijke wijze opgetreden, waarschijnlijk door de luchtstroom en vochtigheidsgraad in de kelder. Oorspronkelijk waren er 11 mummies, maar zeven zijn er gestolen in de loop der eeuwen, onder andere door geneeskundestudenten uit Franeker en door soldaten uit de Franse tijd.

Men denkt dat deze mummies de stoffelijke resten zijn van leden van de godsdienstige sekte van de Labadisten, volgelingen van de Fransman Jean de Labadie. Deze Labadisten waren in de 17e eeuw neergestreken in Wieuwerd, nadat ze in verscheidene Europese steden waren geweerd. In 1732 kwam er een einde aan het bestaan van deze sekte.

Na even lekker gegriezeld te hebben, stappen we weer op de fiets, om via Mantgum, het dorp met de deftige huizen, en Weidum (terras aan het water Weidumer Hout), of Jellum (terras Herberg Jonker Sikke) terug naar Leeuwarden te trappen.

En als de lezer nu denkt dat wij vooral mooiweerfietsers zijn en terrasjes net zo belangrijk vinden als het fietsen zelf, dan heeft de lezer helemaal gelijk....

3 opmerkingen:

  1. Klinkt als een leuk ritje, je zou er echt zin in krijgen. Mooie foto's ook, vooral die bovenste van het weidse Friese land!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk zo'n fietstochtje ! Ik weet als Belg (Vlaming) dat Nederland bij uitstek het paradijs voor fietsers is. Ik fiets vaak dicht bij huis (aan zee) want kan niet meer zo'n grote afstanden afleggen, maximum zo'n 30 km per dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nimeus, de zee is nog veel beter dan het vlakke land, daarom fietsen wij ook graag op de Waddeneilanden, voor ons vlakbij. Overigens leggen wij ook niet zulke grote afstanden af, 35 à 40 km max. :-)

    BeantwoordenVerwijderen