vrijdag 15 juli 2011

Pride and Prejudice

Op Nederland 2 wordt momenteel op de donderdagavond de BBC-prachtserie Pride and Prejudice uit 1995 naar het boek van Jane Austen herhaald. Wat is er heerlijker dan om 8 uur 's avonds, vermoeid na een lange werkdag, thuis te komen, snel een hapje te eten en dan plat voor de buis lekker te zwijmelen.

De serie was meteen een succes en niet alleen in Groot-Brittannië. Er kwam een enorme Jane Austen revival op gang. Zo'n beetje al haar boeken zijn inmiddels verfilmd. Ik heb ze vast allemaal gezien, maar deze serie spant voor mij de kroon. Met de grootste zorg en oog voor detail gemaakt, veel humor en ironie en een fantastische casting. Colin Firth is wat mij betreft de beste Mr. Darcy aller tijden: arrogant, zwijgzaam en een tikje mysterieus. Typisch iemand waar de jonge en onervaren Lizzy (Jennifer Ehle) allerlei vooroordelen over heeft en van wie ze in eerste instantie niets moet hebben, al is er, overduidelijk voor de kijker, grote aantrekkingskracht tussen die twee. Later zal Lizzy Darcy meer naar waarde weten te schatten en haar oordeel over hem moeten herzien. Het feit dat hij schatrijk is en het prachtige landgoed Pemberley bezit is daarbij zeker niet onbelangrijk.
Hoewel in de film de dialogen grotendeels letterlijk uit het boek zijn overgenomen, doet het absoluut niet "ouderwets" aan. Integendeel, de familie Bennett, met name natuurlijk de dochters, zijn zo levendig en natuurlijk in hun doen en laten, dat je vergeet dat het boek al 200 jaar geleden geschreven is. De zeden en gewoonten waren anders, maar de emoties zijn van alle tijden. Een plezier om naar te kijken.
Dat ook de boeken van Austen nog zeer leesbaar zijn voor lezers in de 21e eeuw, heb ik zelf ervaren. Nog steeds fris. Jane Austen was bepaald een scherpzinnige observator, met een pittige schrijfstijl! Kom daar eens om in de Nederlandse literatuur uit die tijd. Ik kom niet veel verder dan Betje Wolff en Aagje Deken, maar, hoewel Sara Burgerhart best amusant is, wie leest het nog?

Nee, dan Emma, Sense and Sensibility, Persuasion, Mansfield Park. Jane Austen rules!

Meet the Bennets:

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens! En je hebt er weer een prachtige blog van gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen