maandag 17 januari 2011

España oculta




Voor het hek van een begraafplaats staat een meisje. Ze is door de fotograaf gevangen midden in een sprong, zodat ze lijkt te zweven. In haar witte kleding krijgt ze iets van een geestverschijning, dat ze niet zou hebben gehad als ze gewoon op straat
gefotografeerd zou zijn. De donkere wolken geven de foto iets onheilspellends.

Bovenstaande foto is afgebeeld op de omslag van het boek España oculta (verborgen Spanje), dat eind jaren tachtig verscheen. De Spaanse fotografe Cristina Garcia Rodero geeft in dit boek een beeld van traditionele en religieuze festiviteiten in haar land in de periode tussen 1974 en 1989.















De katholieke rituelen gaan van processies tot biechtsessies, van begrafenissen tot bruiloften.Sommige rituelen lijken terug te gaan tot veel oudere tradities dan het christendom. Er gaat iets primitiefs en bijna heidens van uit: Wat te denken van een wedstrijd springen over baby's, waarbij de dorpsgemeenschap, inclusief pastoor staat toe te kijken.




Of de mensen die met een doodskistje met kind onderweg zijn naar de begraafplaats, maar voor de fotograaf wel even het deksel van de kist willen optillen.






Of de vrouw die uit haar getraliede raam kijkt, alsof ze een gevangene is van haar eigen man.





Alle foto's vertellen een eigen verhaal in zwart-wit en inderdaad geeft het boek een inkijkje in een deel van Spanje dat voor de meeste toeristen verborgen is gebleven. Al zullen veel van deze tradities onderhand in de 21e eeuw wel aan het uitsterven zijn.

Het boek is nog in enkele bibliotheken in Nederland in de collectie aanwezig. In boekhandels nauwelijks meer te koop en op internet wordt het tweedehands aangeboden voor astronomische prijzen. Wie het ergens tegenkomt voor minder dan 100 euro heeft mazzel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten