woensdag 15 december 2010

Aquabrowser

De aquabrowser is de zoekmachine van de Nederlandse openbare bibliotheken. Het is dus uitdrukkelijk meer dan alleen een catalogus. Zoekacties in de aquabrowser leveren naast boeken ook allerlei andere zaken op, zoals kranten- en tijdschriftartikelen, internetpagina's, foto's uit beeldbanken, etc. Tevens is er een link naar de landelijke centrale catalogus en allerlei online bestanden. De aquabrowser is een landelijk product, dat echter voor elke bibliotheek aangepast kan worden aan de huisstijl.

Sinds enige tijd is de aquabrowser, in de volksmond toch nog gewoon catalogus genoemd, in gebruik als de standaard publiekscatalogus in de Friese bibliotheken. Dat was even wennen. In de praktijk blijkt dat jongere bibliotheekgebruikers de andere manier van zoeken moeiteloos oppikken. Vaak zijn ze blij met alle extra zoekmogelijkheden. Als je een werkstuk moet maken, wil je graag zo veel mogelijk informatie bij elkaar hebben.

Voor veel oudere gebruikers is de overgang van het ene systeem naar het andere niet altijd zo gemakkelijk. Niet iedereen is gewend te googelen (want daar doet het zoeken in de aquabrowser aan denken), dus dat betekent dat men vaak hulp nodig heeft bij het zoeken naar de gewenste informatie.

Het is dus zaak dat ook alle bibliotheekmedewerkers goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van de aquabrowser. Vandaar dat er vanmorgen een bijscholing plaatsvond in de centrale bibliotheek in Leeuwarden. Aan mij de schone taak om dat voor de collega's van de bibliotheken Midden-Fryslân te verzorgen, aangezien ik in de redactie zit van de Friese aquabrowser en dus redelijk goed op de hoogte ben van alle ins and outs.
Het was een leuke bijeenkomst, die door de aanwezigen (inclusief mijzelf) als erg nuttig en zinvol werd ervaren.

Gewapend met kennis en vaardigheden kunnen we nu onze gebruikers nog beter helpen om de juiste informatie te vinden.

Kijk daar doen we het voor!

Bibliotheek Leeuwarden

6 opmerkingen:

  1. Het is al vaak gebeurd dat ik dankzij de Aquabrowser vond wat de klant zocht. Van de week: "ik weet geen schrijver of titel, maar het is een waargebeurd verhaal over een meisje dat in een harem terechtkomt". Zie dat maar eens in de 'oude' catalogus te vinden. In de aquabrowser was de 1e treffer de juiste (probeer maar).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik zelf naar vind van aquabrowser (en de nieuwe google die zelf allerlei spellingvarianten meeneemt in de resultaten) dat het zo moeilijk is om precies te vinden wat je zoekt als je al weet wat je precies zoekt. Ik heb google weleens gemaild of ze aub een extra mogelijkheid "spelled exactly like ..." wilden opnemen. Geen antwoord. (vroeger kon je zo handig Nederlandse sites eruit filteren door "wordt" als zoekwoord op te geven.)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Annelies, Ben ik met je eens. Vooral het samengesteld (uitgebreid) zoeken gaat heel goed. Een aantal trefwoorden tegelijk opgeven leidt vaak tot het gewenste resultaat.

    Hella, Voor het precies vinden wat je zoekt is juist de verfijnbalk belangrijk (aan de rechterkant). Dat heeft de aquabrowser vóór op google. Je kunt door te verfijnen steeds dichter bij je "doel" komen, behalve als we het helemaal niet hebben. En dan kun je nog rechtsonder kijken bij "elders in Nederland". Vaak vind je het daar dan alsnog.
    Ik vind het heel leuk dat je reageert,trouwens! trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben erg blij met de aquabrowser, merk ook dat de collega's in de filialen het vaker gebruiken sinds je ons bijgeschoold hebt! Goede zaak..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind die Aquabrowser wel heel handig.
    Inderdaad omdat je ook andere bronnen krijgt
    dan alleen boeken.

    Snap wel dat het voor oudere mensen wat lastiger is. Maar gelukkig zijn jullie er dan als
    bibliotheekmedewerkers!

    Enne het lukt met reageren joepie

    Groetjes Viviane

    BeantwoordenVerwijderen