vrijdag 10 december 2010

Het ontembare vuur.


‘De vaas is een mooie vondst om er het vloeibare of andere zaken eindeloos in te bewaren, maar als hij valt is hij kapot … begrijp je­ … op zoiets wil ik schilderen. Dat is waar mijn werk over gaat.’, aldus Armando.

Vanmiddag ben ik naar de opening geweest van de tentoonstelling "Het ontembare vuur" in Keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden. Een vijftiental grote vazen staan opgesteld in een betrekkelijk kleine ruimte met een prachtige belichting. Het geheel straalt een soort geheimzinnige kracht uit. Je wandelt er doorheen als door een bos, de vazen als bomen.

Armando werkt pas een aantal jaren met keramiek. De vazen bakt hij niet zelf, maar het beschilderen doet hij wel zelf, op een manier die hij beschrijft als "een behoedzame aanval".
Het altijd terugkerende thema van al zijn werk, de oorlog en het schuldige landschap, vind je ook terug in zijn keramische werk. Het bloed, de woede, de modder, de smerige oorlog. Sommige vazen hebben inderdaad een gruwelijke uitstraling.
De 81-jarige kunstenaar was zelf bij de opening aanwezig, evenals de directeur van het Armandomuseum.

De film "Het ontembare vuur" is door Halbe Piter Claus in samenwerking met Omrop Fryslân gemaakt en is ook te zien op zondag 2 januari a.s. op Ned. 2 (15.30 uur).



1 opmerking: