dinsdag 21 december 2010

Een barre tocht

De kersttijd is omgeven door tradities. Licht in de donkerste tijd van het jaar. Zo is voor ons eigenlijk kerstavond het gezelligst. Heerlijke geuren komen uit de keuken en trekken door het huis en op de BBC klinken de Christmas Carols.



Elk jaar kijken wij naar de Carols from King's, uitgezonden vanuit de prachtige kapel van King's College, Cambridge. Al sinds jaar en dag staat het koor van King's onder leiding van Stephen Cleobury.
Het koor is al opgericht in de 15e eeuw door Hendrik VI, en bestaat uit 16 jongetjes, die overdag onderricht krijgen op de koorschool. Sinds het begin van de 20e eeuw maken ook 14 oudere studenten deel uit van het koor.

De jongetjes worden goed gedrild. Traditioneel begint het Festival of nine lessons and carols met het mooie Once in royal David's city. Pas op het laatste moment wordt de jongen aangewezen die de inleidende solopartij moet zingen. Spannend! Ze moeten het dus allemaal goed kunnen....

De carols worden afgewisseld met lezingen uit de bijbel en gedichten. Enkele jaren geleden werd Journey of the Magi, van T.S. Eliot gelezen. Een prachtig gedicht, dat ik sindsdien elk jaar ook tevoorschijn haal: een traditie in een traditie.

De tocht van de wijzen (drie koningen) wordt beschreven als een barre tocht, niks geen romantiek en sterren. De omstandigheden waren beroerd, ze waren eigenlijk liever thuisgebleven. En achteraf gemengde gevoelens: ze kwamen toch voor een geboorte, of was het een dood?

Lees het gedicht en de vertaling hier. (even doorscrollen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten