zaterdag 11 december 2010

The book of Kells

Toen ik vanmiddag thuiskwam uit de bibliotheek kreeg ik nog net het staartje mee van de bijzonder mooi gemaakte animatiefilm The secret of Kells.

Brendan, een opgewekte en goedlachse weesjongen van 12 leeft in de abdij van Kells. Hij wordt er streng opgevoed door zijn oom, de abt Cellach. Op een dag ontmoet hij de oude broeder Aidan. Deze ietwat vreemde man is een meester in het illustreren en houdt een buitengewoon, nog onvoltooid boek in bewaring. Enthousiast en begeesterd door deze ontmoeting laat Brendan zich meeslepen door de lokroep van de creativiteit en verbeelding. Hij heeft slechts nog één doel voor ogen: zelf meester illustrator worden en het waardevolle boek van Kells afwerken.

Het Book of Kells bestaat echt. Het handschrift van dit evangelieboek bevindt zich in de bibliotheek van Trinity College in Dublin. Het is geschreven door Keltische monniken rond het jaar 800 en wordt beschouwd als een meesterwerk van westerse kalligrafie. Het is bijzonder rijk versierd met prachtig gedecoreerde hoofdletters en vele miniaturen.

Het boek wordt al vanaf het midden van de 19e eeuw tentoongesteld in de bibliotheek van Trinity College. Er komen ongeveer 500.000 bezoekers per jaar op af. Sinds 1953 is het in 4 delen gebonden. Twee delen liggen open voor het publiek, één met een rijk versierde pagina en de ander met tekst. De pagina's worden regelmatig gewisseld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten