maandag 20 december 2010

Gevaarlijke vrouwen I



























Ook weer zo'n prachtig boek. Lezende vrouwen in schilderkunst en fotografie.
Het boek staat vol met afbeeldingen van schilderijen van Vermeer, Rembrandt, Matisse, Edward Hopper, Alma-Tadema en vele andere beroemde en minder beroemde schilders. Ook foto's van vrouwen, bijvoorbeeld een prachtige foto van Marilyn Monroe die Ulysses leest, van de fotografe Eve Arnold.
Maar waarom zijn die lezende vrouwen nu gevaarlijk?
In het voorwoord verdiept Kristien Hemmerechts zich in deze kwestie. Zij stelt dat er een driehoeksverhouding bestaat tussen boek, vrouw en man. Mannen kijken graag naar vrouwen en vrouwen laten graag naar zich kijken. De vrouw is echter meer dan een lichaam om naar te kijken. Zij is lichaam én geest. Maar hoe schildert/fotografeert men geest?

Welnu, als een vrouw leest zondert zij zich af van haar omgeving en dus ook van de kijker. Ze leest, bekommert zich niet om haar uiterlijk, ze concentreert zich. Ze is verzonken in een andere wereld, haar geest is elders.

En hoe zit het met de vrouw die gelezen heeft? Het omslag van het boek toont zo'n vrouw. Het boek is dichtgeslagen, ze denkt nog na over de inhoud met haar hand onder haar kin. Ze heeft het licht gezien en ze is vastberaden. Ze ziet er uit of ze iets zal gaan ondernemen.

En ze is gevaarlijk voor wie haar wil tegenhouden, voor wie haar zegt: Blijf hier. Zit. Wees stil.


2 opmerkingen:

  1. Een Vlaamse schrijver, Koenraad Goudeseune, schreef een boek, getiteld 'Het boek is beter dan de vrouw". Ooit van gehoord ? (van de auteur, bedoel ik). Heel grappig trouwens. Het was helaas alleen nog bij De Slegte te verkrijgen. Wat minder grappig is...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vrouwen die een boek lezen en vervolgens worden gefotografeerd is super prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen